• Gemeente Voorschoten
  • Woonhuis

Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

De Groene Menukaart Voorschoten

Aan inwoners van Voorschoten biedt de gemeente De Groene Menukaart aan. Deze bevat een selectie van toepassingen voor het verduurzamen van historische panden. Er is bijzondere aandacht voor monumenten en beeldbepalende panden.

De Groene Menukaart Voorschoten houdt rekening met de geschiedenis van Voorschoten en de huidige politieke besluiten. Wij hebben de wens om in 2020 20% meer energie op te wekken, en 20% minder energie te verbruiken. Met De Groene Menukaart én – voor overige woningeigenaren – ons energieloket willen we onze bewoners een stimulans geven om mee te doen.

Hebt u een wensenlijst van maatregelen samengesteld? Bespreek de mogelijkheden in een maatwerkgesprek met ons of vraag een specialistisch bureau om advies. Er kan meer dan u denkt bij een historisch pand!

De gemeente Voorschoten hecht grote waarde aan het behoud van zijn monumenten, beeldbepalende panden of panden gelegen in het beschermde dorpsgezicht. De gemeente stelt het behoud van cultuurhistorische waarden voorop. Met betrekking tot duurzame maatregelen hecht de gemeente eraan dat deze worden genomen op een ‘natuurlijk moment’, dus alleen wanneer regulier onderhoud of restauratie noodzakelijk is. Een rapport van de monumentenwacht of andere deskundige organisatie kan helpen om dit moment te bepalen.

Historische panden zijn naar hun aard al duurzaam. De lange levensduur van de oude materialen kan extra lang in stand worden gehouden door regelmatig onderhoud, deskundige restauratie en zorgzame bewoning. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Eenvoudige maatregelen kunnen al veel comfort- en energiewinst opleveren. Ook is het raadzaam het historische gebruik van uw pand te (laten) onderzoeken. U zult verrast zijn hoeveel ‘oude’ oplossingen nog steeds actueel zijn.

Wilt u echt aan de slag met uw pand? 

Dan raden wij u aan eerste contact op te nemen met de gemeente via telefoonnummer 14071 of erfgoed@voorschoten.nl. In een voorbespreking kunt u overleggen voor welke maatregelen u een vergunning nodig heeft en waarvoor niet. Is er een vergunning nodig dan wordt uw plan ook voorgelegd aan de Commissie Welstand en Cultureel Erfgoed (WCE). Onze deskundige adviseurs zullen uw plan op monumentale waarde beoordelen met de duurzame maatregelen als integraal onderdeel daarvan. Er kan meer dan u wellicht denkt met uw historische pand!

 

De Groene Grachten 

“Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met deze woorden richtten Wubbo Ockels en Suze Gehem De Groene Grachten in 2012 op. 

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Inmiddels beperken we ons al lang niet meer tot de grachten van Amsterdam, maar zijn we overal in het land actief. Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning, kantoor, molen, kerk, boerderij of ander monumentaal pand. Dat doen we met onafhankelijk advies en begeleiding bij de uitvoering. 

In de afgelopen jaren werkte De Groene Grachten aan het verduurzamen van honderden projecten. Enkele voorbeelden zijn de Zaanse Schans, Paleis Soestdijk, studentenvereniging L.A.N.X., Koninklijk Instituut voor de Tropen en Green Light District.

Lees meer over De Groene Grachten