• Gemeente Maastricht
  • Woonhuis

Meest gestelde vragen (FAQ)

Hoe kan ik mijn monument duurzamer maken?

  • Controleer eerst of de kierdichting van uw woning optimaal is. Zo nee, dan kunnen naden tussen de kozijnen en omliggende constructie zorgvuldig worden afgedicht.
  • Controleer daarna of de ventilatie van uw woning optimaal is. Zo nee, zorg dan voor voldoende ventilatievoorzieningen, bijvoorbeeld een gebalanceerd ventilatiesysteem.
  • Controleer daarna of uw dak of zolderverdieping geïsoleerd is. Zo nee, breng een isolatie aan bij voorkeur aan de binnenzijde van het dak.
  • Controleer daarna of uw vloeren geïsoleerd zijn. Zo nee, kunt u onder de vloer vrij eenvoudig een isolatiedeken aanbrengen.
  • Controleer daarna of uw ramen geïsoleerd glas bevatten. Zo nee, laat de monumentale waarde van uw ramen onderzoeken en afhankelijk daarvan kan wellicht monumentenglas toegepast worden.
  • Controleer daarna of het noodzakelijk is uw gevels te isoleren. Dit is mogelijk door binnenisolatie aan te brengen. Laat hierbij onderzoeken of de isolatie geen technische schade kan aanbrengen of de monumentale waarden worden aangetast.


Woon ik in een monument?

Let op! Vaak is voor een aanpassing eerst een vakkundig bouwkundig advies noodzakelijk. Ook gelden voor monumenten speciale regels. Woont u in Maastricht, en weet u niet of u in een monument woont? Kijk op deze link: Monumenten kaart Maastricht.

Hoe kan ik het beste mijn dak isoleren?

Controleer of het dakbeschot geen monumentale waarden heeft. Bij een historische kap dient de isolatie tussen de sporen of gordingen te worden aangebracht als een zogenaamde binnenisolatie.

Mag ik dubbel glas toepassen?

Het toepassen van dubbel glas is alleen mogelijk bij nieuw toegevoegde raamopeningen. Eerst wordt gekeken of het mogelijk is om aan de binnenzijde voorzetramen te plaatsen. Deze kunnen voorzien worden van hoog rendementsglas en een hoogwaardige kierdichting. Indien voorzetramen technisch of esthetisch niet mogelijk blijken kan gekozen worden voor monumentenglas.

Mag ik een zonnecollector aanbrengen?

Zonnecollectoren zijn uitsluitend toegestaan op monumenten indien er geen monumentale waarden (zowel fysiek als visueel) worden aangetast. Het is niet mogelijk aan de naar de openbare ruimte gekeerde dakvlakken. Wellicht is het wel mogelijk op een aanbouw aan de achterzijde, platte daken en sheddaken van industriële bebouwing. Ook is het mogelijk zonnecollectoren aan te brengen op het bovenste dakschild van een mansardekap, indien de hellingshoek minder is dan 30 graden. Vlakvullende zonnecollectoren, uitgevoerd in donkere en niet spiegelende tinten hebben de voorkeur.

Ik wil zonnepanelen plaatsen, kan dat op mijn woning?

Vraag altijd bouwtechnisch advies en een omgevingsvergunning aan! Bij monumenten is dit niet altijd mogelijk zonder monumentale waarden aan te tasten. Verder kunt u uitzoeken of de ligging van u dak geschikt is, met een handige rekenmodule op de zonatlas.

Hoe behaal ik de energiewaarde in EPC norm?

De energieprestatienorm is niet van toepassing bij monumenten.

Zijn de werkzaamheden vergunningpichtig?

Indien uw pand een monumentenstatus heeft, heeft u voor de meeste wijzigingen een vergunning nodig. Bijvoorbeeld als u dubbel glas wil plaatsen of zonnecollectoren wilt aanbrengen,. Wilt u iets in het interieur wijzigen? Ook dan kunt u een vergunning nodig hebben. Bijvoorbeeld als u isolatie wilt aanbrengen in het dak.

Welke websites zijn nog meer interessant om te bekijken?


Heeft u een inhoudelijke vraag, maar stond deze er niet tussen? Neem dan contact op met de gemeente.

Heeft u een vraag over de website? Neem dan contact op met De Groene Grachten.