• Gemeente Losser
  • Molen

Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

De Groene Menukaart Noord Oost Twente 

Op gebied van duurzaamheid werken de 4 Noordoost Twentse gemeenten, Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen volop samen onder de naam Energie van Noordoost Twente. Het energieloket wordt ook gezamenlijk vormgegeven. Op het energieloket is informatie te vinden over het verduurzamen van woningen, er kan telefonisch deskundig advies worden verkregen en ook kan een afspraak gemaakt worden met een lokale wooncoach, dit is een vrijwilliger die thuis bij de mensen langs komt en gericht advies kan geven over het verduurzamen van de woning. Naast het opwekken van duurzame energie is met name ook het besparen van energie erg belangrijk. Immers energie dat je niet gebruikt hoeft ook niet duurzaam te worden opgewekt.

Via het energieloket is nu ook specifieke informatie voor het verduurzamen van monumenten beschikbaar.

Losser

Verduurzaming van de bebouwde omgeving is één van uitdagingen voor de komende decennia. Juist de bestaande (oudere) bebouwing en specifiek het cultureel erfgoed, de historische panden, vragen hierbij extra aandacht vanwege de mogelijkheden om verduurzaming te kunnen realiseren en de financiële aspecten daarvan. In Losser is hiertoe evenwel nog geen specifiek aanvullend beleid opgesteld. Voor informatie verwijzen wij u naar www.losser.nl   

Oldenzaal

Global Goals
De gemeente Oldenzaal is een van de ‘Global Goals Gemeenten’ van Nederland. We omarmen de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen en vertalen deze naar lokaal beleid en uitvoering. De Global Goals moeten een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Met verschillende projecten en activiteiten willen we hieraan bijdragen en tegelijkertijd het bewustzijn op het gebied van duurzaamheid vergroten.

Oldenzaals erfgoed
Oldenzaal heeft een rijke historie. Met name vanuit de religie, de Hanze en de textieltijd wordt het Verhaal van Oldenzaal verteld. In de stad zijn nog altijd sporen van het verleden te vinden. We zijn zuinig op onze lokale karakteristieke panden, waarbij we uitgaan van ‘behoud door ontwikkeling’. Om dit erfgoed naar de toekomst te brengen, speelt verduurzaming een grote rol.

Leefbaar en bruikbaar
Eigenaren van monumentale panden hebben er vaak bewust voor gekozen om in een dergelijk pand te wonen of er een bedrijf te vestigen. Ze willen het graag zo goed mogelijk bewaren. Aan de andere kant moet het pand leefbaar en bruikbaar zijn en dat vraagt om investeringen voor de toekomst. Op het gebied van duurzaamheid bestaan regelingen, maar hoe vind je die? Veranderingen aan monumenten moeten bovendien voldoen aan regels en er moeten vergunningen voor worden aangevraagd. Dat kan een doolhof aan informatie zijn.  

De Groene Menukaart
Vandaar deze Groene Menukaart. Hier vindt u meer over lokale en nationale regelingen en verplichtingen met betrekking tot het verduurzamen van monumenten. Kijk ook eens op https://www.oldenzaal.nl/duurzaamheid en https://www.oldenzaal.nl/monumenten, voor meer informatie over duurzaamheid en monumenten binnen de gemeente Oldenzaal.

Provincie Overijssel

Provincie Overijssel stimuleert het behoud van ons erfgoed zoals monumentale gebouwen en werkt aan een energieneutraal Overijssel in 2050. Daarom vindt de provincie het belangrijk bewoners van monumentale woningen goed te informeren over het verduurzamen van monumenten.

Deze Groene Menukaart is tot stand gekomen met steun van de Provincie Overijssel en helpt u om de karakteristieken van uw monument te behouden, terwijl het energieverbruik omlaag gaat en uw wooncomfort omhoog. De Groene Menukaart geeft u alle landelijke, provinciale en lokale informatie die u nodig heeft om op verantwoorde wijze met verduurzaming van uw gebouw aan de slag te gaan.

Provincie Overijssel wil bewoners van monumentale woningen adequaat informeren over de (on)mogelijkheden van verduurzaming van monumenten, zowel op technisch gebied als vanuit wetgeving.

De Groene Grachten 

De Groene Grachten is adviseur en procesbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, variërend van kerken tot theaters en van musea tot hotels. Onze reis begon in 2012 op initiatief van Wubbo Ockels en Suze Gehem met de verduurzaming van de meest uitdagende monumenten. Ons motto is: "Als verduurzamen hier kan, dan kan het toch overal!"

Inmiddels hebben we ons ontwikkeld tot expert op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid en circulariteit. We werken aan historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. We geven advies, begeleiden de uitvoering en ontwikkelen slimme tools om de verduurzaming te versnellen. Kennisdelen en leren zit in ons DNA. Vol energie en lef zetten we ons in voor een duurzame toekomst van ons erfgoed.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarnaast hebben nog eens 15.000 eigenaren een duurzaamheidsplan ontvangen via onze digitale tools. En we zijn nog lang niet klaar. Onze ‘Big Hairy Audacious Goal’ is om alle 140.000 monumenten in Nederland van een duurzaam plan te voorzien. Vanuit deze droom heeft De Groene Grachten het platform van “De Groene Menukaart” ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie over De Groene Grachten op: www.degroenegrachten.nl