• Nederland
  • Bibliotheek

Duurzaam nieuws

De ontwikkelingen staan niet stil; volg hier het laatste duurzame nieuws en kijk wat er in uw regio gebeurt.

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

Probiblio en PHI-Factory slaan de handen ineen voor het verduurzamen van bibliotheken

Probiblio is een organisatie die bibliotheken ondersteunt bij hun werk. Zo helpen ze de bibliotheeksector met het uitvoeren van verschillende taken, zoals het vinden van betrouwbare informatie, het ontwikkelen van lees- en mediavaardigheden en kennis op te doen. Samen met duurzaamheidsspecialist PHI-Factory hebben ze nog een missie aan het takenpakket toegevoegd: het helpen verduurzamen van alle bibliotheken in Nederland, met als eerste de focus op Noord- en Zuid-Hollandse vestigingen.

Lees verder

Maak duurzaamheid en diversiteit vereisten voor subsidie

“Maak duurzaamheid en diversiteit vereisten voor subsidie”, schrijft de Raad van Cultuur in het advies voor de volgende 'BIS-periode', de periode van vier jaar waarvoor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidies toekent aan culturele instellingen. Deze culturele basisinfrastructuur is de belangrijkse rijkssubsidie voor de culturele sector. Alle culturele instellingen die vanaf 2025 subsidie aanvragen bij het ministerie van OCW, moeten in een plan kunnen aantonen dat zij vóór 2023 gaan verduurzamen. 

Lees verder

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

De Groene Menukaart is er nu ook voor bibliotheken

Na menukaarten voor podia en musea, is er nu ook De Groene Menukaart voor bibliotheken. Deze menukaart geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor bibliotheekgebouwen, van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en de vergroening van daken. Ook delen bibliotheken hun ervaring met verduurzamen en geven ze tips. 

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Lees verder

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Lees verder

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder
Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder