• Gemeente Maastricht
  • Woonhuis

Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal?

Wubbo Ockels , Astronaut en oprichter De Groene Grachten

Maastricht heeft niet alleen veel monumentale gebouwen, maar ook de historische binnenstad, verschillende nieuwbouwwijken en bepaald industrieel erfgoed zijn monumentaal van karakter. Het zorgvuldig bewaren van die verschillende soorten van monumentaliteit is een vorm van duurzaamheid. Maar ook het, zo nodig, monumentaal vernieuwen daarvan, met als doel nieuwe stedelijke functies te huisvesten, is onmisbaar om de duurzaamheid van de stad voor de toekomst te verzekeren.

Menno Homan , voorzitter Welstands- en Monumentencommissie gemeente Maastricht

In Maastricht zijn we met recht trots op onze monumenten. Het in stand houden van deze monumenten voor volgende generaties vraagt om maatwerk en zeker als het over isoleren en renoveren gaat. Daarom hebben we samen met andere Nederlandse monumenten steden een informatieve website ingericht, speciaal voor monumenteneigenaren die hun eigendom willen verduurzamen.

Gert-Jan Krabbendam , Wethouder Klimaat & Energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit

In samenwerking met de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht gaat Enexis een modelwoning ontwikkelen als demonstratieproject voor duurzame bouw- en installatietechniek. De renovatie van bestaande woningen is een aanzienlijke markt, waar een enorm energiebesparingspotentieel ligt. Derhalve is het van belang om te laten zien wat de mogelijkheden zijn en welke resultaten hiermee behaald kunnen worden.

Coenraad Op den Camp , Projectmanager bij Econexis

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Universiteit Maastricht (UM) en als opleider van de leiders van morgen willen we daarom zelf het goede voorbeeld geven. Bij onze panden besteden we daartoe veel aandacht aan bijvoorbeeld de milieubelasting van bouwmaterialen en de beperking van het energie- en waterverbruik, wat geen sinecure is met een vastgoedportefeuille van ca. 200.000 m2 waarvan circa de helft bestaat uit historische panden in de Maastrichtse binnenstad.

Marc Fischer , Adviseur Milieu en duurzaamheid bij de Universiteit van Maastricht

Servatius hecht veel waarde aan het verduurzamen van monumenten en daarom is doelbewust gekozen voor het transformeren van het monumentaal Boostenwijkje naar comfortabele energiezuinige woningen. Door deze transformatie is er tevens differentie van het woningaanbod in deze wijk ontstaan, dat de leefbaarheid enorm ten goede komt.

Serv Slijpen , Adviseur duurzaamheid en innovatie bij Woningstichting Servatius