• Gemeente Veendam
  • Woonhuis

Kunstlinie Almere Flevoland en Theater De Purmaryn verkleinen hun ecologische voetafdruk

De Metropool Amsterdam (MRA) zet fors in op het verduurzamen van culturele instellingen. In dit filmpje delen culturele instellingen zoals Kunstlinie Almere Flevoland en theater de Purmaryn graag hun verhaal. Wat hebben zij gedaan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen? Met hun ervaringen hopen zij andere theaters en musea te inspireren. Zo zien de culturele instellingen in de MRA én daarbuiten steeds een stukje groener.  

Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) 

Kunstlinie Almere Flevoland maakt voor het koelen en warmen van hun gebouw gebruik van warm en koud water van twee bronnen die zich in de buurt van het gebouw bevinden. Maar liefst 75% van komt uit deze bronnen. Op deze manier maken ze gebruik van bestaande warmte kou en besparen zij een hoop energie. 

Theater de Purmaryn: een dak met 560 m2 aan sedum

Theater de Purmaryn in Purmerend was na 25 jaar toe aan vervanging van haar dakbedekking. In plaats van 1-op-1 vervanging heeft het theater samen met de gemeente Purmerend gekeken naar een duurzaam alternatief. Met als resultaat: een dak bekleed met maar liefst 560 m2 aan sedum, een vetplantje. Sedum is niet zomaar een plantje, het kent een hoop duurzame voordelen. Zo verbetert het onder andere de waterdichtheid en de isolatie. Daarnaast vangt het regenwater en fijnstoffen op wat leidt tot ontlasting van de riolering en een verbeterde luchtkwaliteit. Maar sedum doet nog meer: het creëert een groene leefomgeving doordat het plantje veel bijen en hommels aantrekt. Met de vergroening van het dak bespaart het theater de Purmaryn maar liefst 8% van haar kosten op haar energierekening.  

 

 

 

  

Kaart