Kies uw gemeente
Er zijn verschillende gemeenten aangesloten bij De Groene Menukaart, kijk of uw gemeente meedoet of kies voor de landelijke menukaart.
Kies uw menukaart
Er zijn verschillende menukaarten beschikbaar. Kies hieronder een pandtype en ga meteen aan de slag met de duurzame opties!
De Bieb voor de Zaanstreek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Op verschillende manieren besteedt De Bieb aandacht aan duurzame thema’s binnen de organisatie. Niet alleen door een duurzaamheidsbeleid op te stellen, maar een Green Team kijkt per organisatieafdeling hoe dit beleid vertaald kan worden naar de praktijk. Van afvalscheiding tot papierbesparing. In lijn met deze duurzame ambities wil de bibliotheek ook haar 4 locaties verduurzamen. Ze zijn begonnen met hun vestiging in Krommenie omdat De Bieb hier zelf eigenaar van is. De overige gebouwen hopen ze op termijn ook in samenspraak met de verhuurders te verduurzamen. Eva Zuiderveld, facilitair coördinator bij De Bieb voor de Zaanstreek, vertelt in dit verhaal hoe ze duurzaamheid tot kerntaak hebben gemaakt.
De Bieb ziet duurzaamheid als een cruciaal thema binnen de uitvoering van haar kerntaken en dienstverlening naar de inwoners. Daar heeft De Bieb actief in geïnvesteerd. Eva vertelt: “We hebben een ‘green team’ opgesteld, die de leiding heeft over het operationele gedeelte van het duurzaamheidsbeleid. Met het green team werken we aan verschillende doelen. Het is namelijk belangrijk rekening te houden met wat je als organisatie uitstraalt. Met duurzaamheid hoog in het vaandel moet huisvesting bij de doelstellingen van De Bieb passen.”
In Krommenie lukt dat. Daar zijn de laatste paar jaar investeringen gedaan om te verduurzamen. Het pand komt uit 2005. Zo is er onder andere een energielabel aangevraagd (A) en heeft De Bieb meer inzicht gekregen in het energieverbruik van de vestiging. Door te kijken naar de kansen om te verbeteren, zijn de energiekosten en het energieverbruik verlaagd. Reguliere lampen zijn vervangen door ledverlichting: een makkelijk te implementeren maatregel met direct resultaat.
Eva: “We hebben al veel maatregelen kunnen toepassen. Zo liggen er zonnepanelen op het dak waarmee we zelf energie opwekken. Ook zetten we bepaalde verlichting pas aan wanneer het donker wordt en in plaats van de hele dag. Op de toiletten zijn sensoren op de verlichting geplaatst, zodat er alleen licht brandt wanneer het nodig is.”
Naast de verduurzaming van gebouwen wordt er ook veel gestuurd op duurzame bedrijfsvoering en worden de bezoekers aangespoord om bewust om te gaan met spullen. Hoewel de duurzame bedrijfsvoering nog wel in de kinderschoenen staat, zijn er al goede eerste stappen gezet. Eva legt uit: “Vanaf 1 juli verstrekken wij in onze vestigingen geen kartonnen wegwerpbekers meer. Bezoekers kunnen met hun eigen beker koffie, thee en water halen bij onze automaten. Met het invoeren van deze maatregel werkt De Bieb aan vermindering van afval. Ook promoten we paperless werken, zodat we ook daarmee een hoop papier besparen. Als er papier gebruikt wordt, dan gebruiken we eco-papier.” Dit papier is ‘cradle to cradle’ gecertificeerd, wat inhoudt dat het papier na het eerste gebruik opnieuw grondstof wordt voor het volgende product. 100% hergebruik dus! Ook wordt er gelet op het EU ecolabel en het FSC (Forest Sterwardship Council) keurmerk, wat staat voor duurzaam en sociaal bosbeheer.
Soms is het nemen van duurzame maatregelen financieel lastig. Eerst was er corona en gelijk daaropvolgend de energiecrisis. Dit deed de rekeningen stijgen en maakte het nog moeilijker om geld vrij te maken voor duurzaamheid. Toch staan de volgende duurzame stappen al op de planning“We willen onder andere gaan afstappen van papieren handdoekjes en wegwerpschoonmaakdoekjes”, vertelt Eva. “Ook moet er gekeken worden naar de verwarming die nu in het pand in Krommenie zit. Deze zit er bijna twintig jaar in, dus hier is ook ruimte voor verbetering.” De investering betaalt zich terug. Eva:“De ledverlichting die we hebben geplaatst, heeft op den duur financieel gunstig uitgepakt. Ook hebben we een grote investering gedaan met zonnepanelen. De investering hebben we er nog niet uit, maar je ziet wel de kleine succesjes. Je ziet echt dat het je iets brengt en dat geeft veel voldoening. Uiteindelijk loont het!”
Wanneer we Eva vragen of ze nog tips heeft voor andere bibliotheken die aan de slag willen met verduurzamen, zegt ze het volgende: “Zoek bij grote investeringen je leveranciers goed uit. Dan kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan. En laat je ook goed informeren. Vraag meerdere offertes op en vergelijk, dan weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.”
Hiermee sloten we het gesprek met Eva af. We hopen dat dit verhaal andere bibliotheken kan inspireren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Bereid je goed voor, kijk wat er allemaal mogelijk is en ga aan de slag! Ook de kleine stappen helpen al.