• Gemeente Oldambt
  • Woonhuis

De Groene Menukaart voor de provincie Groningen is live!

De Groene Menukaart voor de provincie Groningen is gelanceerd! Vandaag presenteerden het Libau en het Erfgoed Loket samen met de Groene Grachten de gloednieuwe Groene Menukaart tijdens de Erfgoedloketfair

De Groene Menukaart 

In navolging van de gemeente Groningen krijgen nu ook de andere gemeenten (Het Hogeland, Eemsdelta, MiddenGroningen, Oldambt, Veendam, Pekela, Westerwolde en Stadskanaal) een Groene Menukaart. 

Op De Groene Menukaart vinden pandeigenaren oplossingen voor isolatie, ventilatie, verwarming, elektriciteit, water en groen en quick wins. Bij de maatregelen staat ook vermeld welke subsidies, financiering en gemeentelijke regelgeving van toepassing is. De rekentools geven een indicatie van de kosten, besparing, comfortverbetering en milieu impact. Wie geïnspireerd raakt, kan aan de slag met de vervolgstappen zoals een energieadvies of de uitvoering. De Groene Menukaart is daarmee hét startpunt voor verduurzaming van uw pand.

3 nieuwe Groene Menukaarten

Met maar liefst 3 nieuwe pandtypes: de 'oldambtster' boerderij, het ‘krimpentype’ en het Gronings woonhuis willen het Erfgoedloket Groningen, Steunpunt Cultureel Erfgoed Groningen en het Energieloket Groningen, in samenwerking met de Monumentenwacht Groningen, eigenaren en gebruikers helpen bij de verduurzaming van hun pand.

Elk pandtype kent zijn eigen specifieke kenmerken waar de maatregelen, subsidies, financiering, voorbeeldverhalen en regelgeving op zijn afgestemd. Zo kunnen Groningse pandeigenaren nog gerichter aan de slag met het verduurzamen van hun woning! 

Nieuwsgierig? Bekijk hier de drie Groene Menukaarten voor de provincie Groningen!

 

Gepubliceerd op
3 juni 2021

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder