• Gemeente Leeuwarden
  • Woonhuis

De Boekenberg in Spijkenisse: de grootste boekenkast van Nederland

De Boekenberg: een van de meest bijzondere en unieke bibliotheken van ons land! De iconische boekenpiramide is ontworpen door architect Winy Maas van bureau MVRDV. Het gebouw wordt ook wel ‘de grootste boekenkast van Nederland’ genoemd. Naast dat de bibliotheek er mooi uitziet, is ook duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt geweest bij het ontwerp. Olga van Reede is teamleider marketing, communicatie en programmering bij De Boekenberg en vertelt hoe zij het duurzame gebouw ervaren, welke maatregelen er zijn genomen en op welke onderdelen van het verduurzamingsproces zij invloed hebben gehad.

Samenwerken met de gemeente

De gemeente is eigenaar van het pand, waardoor er altijd samengewerkt wordt wanneer er veranderingen of duurzame maatregelen doorgevoerd worden. Olga: “De gemeente kent onze duurzame ambities en draagt (financieel) bij aan de benodigde aanpassingen.”

De gemeente Nissewaard, waar Spijkenisse onderdeel van is, heeft een afdeling ‘High Five Duurzaam’, die onder andere duurzaamheidseducatie geeft en activiteiten organiseert om inwoners te motiveren. De bibliotheek werkt hier nauw mee samen, onder andere voor de programmering van de bibliotheek zelf, verschillende evenementen, duurzame wandelingen in de wijk en nog veel meer duurzame activiteiten. “Zo inspireren en motiveren we inwoners om zelf aan de slag te gaan met dit thema.”, aldus Olga. Een goed voorbeeld van een initiatief dat de bibliotheek samen met High Five Duurzaam heeft opgezet is een duurzame game, bedoeld voor kinderen om meer te leren over duurzaamheid. “Maar ook juist voor de ouders is het heel erg leuk en leerzaam!”, zegt Olga. “We merken dat kinderen duurzaamheid belangrijk vinden en zich al bezighouden met vraagstukken als klimaatverandering, watervervuiling en duurzaam leven. Met de game stimuleren we ook ouders om zich verder te verdiepen.”

“We merken dat steeds meer organisaties in Nissewaard stappen nemen tot verduurzaming. Een goede ontwikkeling voor de gemeente, aangezien zij ook aan hun duurzame doelstellingen moeten voldoen in de nabije toekomst. Wij dragen daar als bibliotheek graag een steentje aan bij en trekken graag samen op met de gemeente.”

Toegepaste maatregelen

Dit kwartaal is De Boekenberg overgegaan op ledverlichting in het hele pand en zijn ze bezig met het herontwikkelen van verschillende ruimtes. Olga: “We streven naar een duurzaam inkoopbeleid, dat geldt ook voor de inrichting van deze nieuwe ruimtes. Duurzaamheid wordt zo geïntegreerd in de werkwijze van iedere afdeling.”

Bij de bouw van de bibliotheek, nu tien jaar geleden, heeft de architect vanaf het begin af aan al veel rekening gehouden met duurzaamheid. Zo is er gerecycled materiaal voor de boekenkasten gebruikt. Ook wordt regenwater opgevangen in een bassin onder het pand en wordt dit water gebruikt om onder andere de toiletten door te spoelen. Daarnaast is er een duurzaam automatisch klimaatsysteem geïntegreerd in het pand.

Sinds 2021 is Bibliotheek de Boekenberg ‘Duurzaam Gastvrij’ gecertificeerd. En dat betekent dat niet alleen het pand, maar ook de bedrijfsvoering voldoet aan duurzame criteria. Het Green Team (bestaande uit vertegenwoordigers van de afdelingen marketing & communicatie, horeca en facilitaire zaken) ziet erop toe dat dit wordt nageleefd en houdt duurzame ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Bewustwording onder personeel

“Door het personeel meer bewust te maken van duurzaamheid, gaat het onderwerp leven binnen de organisatie”, benadrukt Olga. “Dat is zo’n grote winst en zo’n belangrijke stap! De duurzame kennis bevindt zich nu niet alleen maar binnen het Green Team, maar leeft bij iedereen. Door middel van duurzame nieuwsbrieven houden we het thema op de agenda. Ook volgen medewerkers van verschillende afdelingen regelmatig trainingen en kennissessies over duurzame thema’s. Zo wordt duurzaamheid breed gedragen in de organisatie en werken we aan een gezamenlijke missie.  

Hoe dit er op de werkvloer uitziet? Bij festiviteiten worden er bijvoorbeeld geen ballonnen meer besteld, maar wordt er gekeken naar een duurzaam alternatief. Ook kiezen we onze bedrijfskleding duurzaam uit, serveren we lokale en seizoensgebonden producten in ons café en zorgen we voor duurzame personeelsuitjes en locaties voor gelegenheden. Al deze kleine stappen maken samen een groot verschil.”

Al met al is De Boekenberg dus op vrijwel ieder vlak al heel goed bezig met verduurzamen. Meer lezen? Eerder maakte Probiblio dit artikel over De Boekenberg.

Galerij