• Gemeente Leeuwarden
  • Grachtenpand

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij alvast tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

1. Slimme thermostaat

Door de thermostaat een graad lager te zetten, bespaar je tot 10% op je gasverbruik. Deze besparing kan jaarlijks oplopen tot € 50,-.

2. Verbruiksmanager

Wanneer verbruik ik veel energie en met welke apparaten? Hier geeft een energieverbruiksmanager inzicht in. Dit inzicht maakt energie besparen makkelijker en leuker, want het effect is meteen zichtbaar.

3. Stand-by killer

Door apparaten echt uit te zetten bespaar je al snel 60% van het stand-by verbruik. Zet je apparatuur eenvoudig uit via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar.

4. Radiatoren inregelen

75% van de verwarmingssystemen is niet goed ingeregeld. Hierdoor ontstaat een onbalans in het systeem. Het warme water wordt niet goed verdeeld over de radiatoren, waardoor niet regelmatig verwarmd kan worden. Dit heeft energieverlies en discomfort tot gevolg. Regel je radiatoren daarom waterzijdig in.

5. Radiatorfolie

Bij radiatoren gaat veel warmte verloren naar de buitenmuren of ramen. Door radiatorfolie te plaatsen op de achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte de ruimte in.

6. Ledverlichting

Eenvoudig energie besparen begint bij de verlichting. Tot wel 15% van het totale elektriciteitsverbruik in een pand gaat op aan verlichting. Vervang gloeilampen door ledlampen en je bespaart aanzienlijk!

7. Geïsoleerde brievenbus

Het klinkt misschien gek, een geïsoleerde brievenbus, maar met een reguliere brievenbus gaat warmte verloren via de opening in de deur. Kies voor een brievenbus met een geïsoleerde buitenklep. Dit scheelt tocht en houdt de warmte binnen.

8. Douchetimer

Wist je dat wij in Nederland gemiddeld 8 minuten douchen? Door 3 minuten korter te douchen bespaar je veel energie en geld. Een douchetimer waarschuwt als de tijd voorbij is.

9. Isoleer cv-leidingen

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Door deze leidingen te isoleren in de onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, cv-kasten en de vliering, wordt de warmte alleen daar afgegeven waar je dat wenst.

10. Dikke gordijnen en luiken

Het ophangen van dikke gordijnen kan zorgen voor veel minder warmteverlies via het raam. Dit geldt ook voor het sluiten van luiken aan de buitengevel; een eeuwenoude truc.

 

Meer weten over energie besparen? Op De Groene Menukaart staan per pandtype én per gemeente alle maatregelen uitgelegd. 

Gepubliceerd op
24 januari 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder