Kies uw gemeente
Er zijn verschillende gemeenten aangesloten bij De Groene Menukaart, kijk of uw gemeente meedoet of kies voor de landelijke menukaart.
Kies uw menukaart
Er zijn verschillende menukaarten beschikbaar. Kies hieronder een pandtype en ga meteen aan de slag met de duurzame opties!
In 2018 is de Adrianuskerk in Esbeek (Noord-Brabant) getransformeerd en gerenoveerd van kerkgebouw tot schoolgebouw. Leefbaarheidsorganisatie Coöperatie Esbeek en de gemeente Hilvarenbeek ontwikkelden het initiatief om samen met Luijten-Smeulders architecten het kerkgebouw een maatschappelijke herbestemming te geven door het om te vormen naar een samenwijsaccommodatie, waarin een peuterspeelzaal, kinderopvang en basisschool gecombineerd worden. Het project werd ondersteund door DEMI-MORE (http://maakmonumentenduurzaam.eu/monumenten/adrianuskerk-esbeek/) dat in het verleden hielp bij het generen van middelen om de verduurzaming van monumentale panden mogelijk te maken. De Adrianuskerk is een rijksmonument met binnen- en buitenmuren van schoonwerk baksteen die daarmee niet geïsoleerd konden worden. Wel konden het dak en de vloer worden geïsoleerd met hoogwaardige isolatie om de warmtevraag te beperken. Ook zijn de vloeren voorzien van een capillair vloerverwarmingssysteem. Door het zelf opwekken van energie waarmee het bovenmatige warmteverlies via de muren wordt gecompenseerd, kunnen de energielasten van de school even groot zijn als de energielasten van een moderne school. Op een nabijgelegen plat dak van het dorpshuis werd een zonnestroominstallatie geplaatst die voor zowel het kerkgebouw als het dorpshuis energie opwekt. Voor de verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van een lucht-water warmtepomp en het capillaire vloerverwarmingssysteem. Daardoor is het gebouw nu gasloos. Voor de ventilatie wordt gebruik gemaakt van een CO2 gestuurd ventilatiesysteem D (mechanische toe- en afvoer) met warmteterugwinning. Ten slotte zijn er dakopeningen gemaakt in combinatie met ledverlichting voor meer lichtinval. Ondanks de ongeïsoleerde muren, is er op deze manier een aangenaam binnenklimaat gecreëerd. Bron foto’s: Koen van den Kieboom