• Gemeente Hardenberg
  • Woonhuis

Lancering 25 Groene Menukaarten in Overijssel

Vanaf nu kan elke monumenteigenaar met vragen over verduurzaming terecht op De Groene Menukaart van zijn of haar gemeente. 

Vandaag is De Groene Menukaart voor alle 25 gemeenten in de provincie Overijssel officieel live. De gedeputeerden van de Provincie Overijssel, de wethouders van de gemeenten en De Groene Grachten lanceerden vandaag gezamenlijk De Groene Menukaart. De Groene Menukaart is een online platform met meer dan 100 maatregelen die eigenaren op weg helpen in het verduurzamen van hun historische pand. Overijssel is de eerste provincie waar alle gemeenten nu een unieke Groene Menukaart hebben voor monumenteigenaren. Dit is een initiatief van De Groene Grachten, gefinancierd door de Provincie Overijssel.

Gedeputeerden Tijs de Bree en Roy de Witte trapten de lancering af met benadrukken dat het verduurzamen van monumentale gebouwen belangrijk is voor een toekomstbestendig behoud van ons erfgoed. Dat historische gebouwen duurzaam kunnen zijn liet Suze Gehem, directeur  van De Groene Grachten zien in haar presentatie. Ze inspireerde de zaal om met De Groene Menukaart aan de slag te gaan. De wethouders van de verschillende gemeenten zijn enthousiast over het inspiratieplatform en verwachten dat monumenteigenaren erg geholpen zijn bij de eerste stappen richting een duurzame toekomst. Dat het nieuwe platform Overijsselse monumenteigenaren kan helpen is direct bewezen. Zo zei de wethouder van Twenterand: "Ik keek op De Groene Menukaart en mijn vrouw keek mee. Zij is normaal niet zo van de duurzaamheid maar een week later stonden we samen in de bouwmarkt om tochtstrips te kopen. Dus mij heeft De Groene Menukaart in ieder geval al geïnspireerd." De lancering werd feestelijk afgesloten met het tekenen door  alle wethouders voor ontvangst van de 25 nieuwe Groene Menukaarten. 

De Provincie Overijssel stimuleert het behoud van haar erfgoed zoals monumentale gebouwen en werkt toe naar een energieneutraal Overijssel in 2050. Voor advies over het verduurzamen van je woning kunnen de inwoners van Overijssel al terecht bij de energieloketten van de gemeenten. Gezien de specifieke eisen voor verduurzaming van een monument  vindt de Provincie het belangrijk om haar bewoners van monumentale woningen uitgebreid te informeren en te ondersteunen . Met De Groene Menukaart hebben bewoners een goede basis aan informatie en inspiratie voor hun verduurzamingstraject.

Op De Groene Menukaart staan ter inspiratie vijf soorten historische gebouwen: de buitenplaats, de staphorster boerderij, de kerk, het woonhuis en de molen. Deze gebouwen kennen elk hun eigen specifieke kenmerken, uitdagingen en kansen. Voor alle gebouwen is digitaal te ontdekken wat er mogelijk is op het gebied van energiebesparing en energieopwekking. Ook geeft De Groene Menukaart inzicht in subsidies en regelgeving van de gemeente. Zo kunt u als eigenaar gericht aan de slag met hetgeen wat voor uw historische pand van toepassing is.

De Groene Menukaart is ontwikkeld door De Groene Grachten. Op het platform is alle actuele kennis op begrijpelijke wijze toegankelijk gemaakt voor isolatie, ventilatie, verwarming, elektriciteit, water en groen en quick wins. Wie geïnspireerd raakt, kan aan de slag met de vervolgstappen, zoals een energieadvies of de uitvoering. De Groene Menukaart is daarmee hét startpunt voor verduurzaming van historische panden.

Gepubliceerd op
3 maart 2022

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder