Kies uw gemeente
Er zijn verschillende gemeenten aangesloten bij De Groene Menukaart, kijk of uw gemeente meedoet of kies voor de landelijke menukaart.
Kies uw menukaart
Er zijn verschillende menukaarten beschikbaar. Kies hieronder een pandtype en ga meteen aan de slag met de duurzame opties!
Na twee jaar renoveren, is 25 september 2020 het fort van Hoofddorp officieel heropend. Het werelderfgoedmonument heeft een herbestemming gekregen als stadspark met ruimte voor horeca, culturele en educatieve activiteiten. Het forteiland in Hoofdorp beslaat in totaal 8100 m2 en is zo’n 120 jaar oud. Het fort was vervallen en afgesloten van de buitenwereld. Architect Serge Schoemaker en theatermaker Femme Hammer besloten daarom samen een plan te maken voor een herbestemming van het historische fort.
In 2010 startten Serge Schoemaker en Femme Hammer met het maken van een plan voor een duurzame herbestemming van het forteiland in Hoofddorp. Al snel werd de stichting Fort van Hoofdorp opgericht, bestaande uit onder de twee initiatiefnemers en voormalig projectontwikkelaar Jaap Breunesse. Schoemaker hield zich bezig met het ontwerp, De Bonth van Hulten werd aangesteld als hoofdaannemer en het bedrijf uit Nieuwkuijk werd aangenomen als expert op restauratie van het fort.
In november 2018 begon de stichting met de duurzame renovatie van het fort. Zo is het fort gestript en gereinigd. Daarnaast is het gehele gebouw voorzien van vloerverwarming. Ook zijn alle deuren, ramen en luiken gerestaureerd en teruggeplaatst. De werkzaamheden duurden soms langer dan verwacht. Zo was het boren in de metersdikke muren van het fort voor de plaatsing van de vloerverwarming, airco en andere installaties een flinke klus.
Toch wierp het harde werken zijn vruchten af en is het Stichting Fort van Hoofdorp gelukt om het monument volledig te renoveren en tegelijkertijd de originele staat van het pand in tact te houden. Dit deden ze onder meer door de gebouwinstallaties weg te werken in het grondpakket en zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande leidingwerk van het fort.
Naast een duurzame renovatie heeft Schoemaker ook een aantal nieuwe elementen aan het fort geïntroduceerd. Ook hier is de oorspronkelijke sfeer van het fort zoveel mogelijk behouden. Schoemaker heeft voor in het fort een nieuwe entreebalie en trappen ontworpen. Op het buitenterrein heeft de architect een nieuw toegangshek, een toegangsbrug, een aanlegsteiger aan de gracht, picknickbanken en zitplaatsen voor het openluchttheater gerealiseerd. Om de nieuwe herbestemming van het fort compleet te maken, is er ook een wandelpad voor het publiek aangelegd.
De herbestemming van Fort van Hoofddorp is mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Ook heeft het Restauratiefonds een lening verstrekt.
Meer weten over de metamorfose van Fort van Hoofddorp? Klik dan hier.