• Gemeente Amsterdam
  • Woonhuis

Willem en Lies: ‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

'We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken'

Willem en Lies uit Amsterdam – Noord

Even voorstellen
Wij zijn Willem en Lies en komen uit hartje Amsterdam. Toen we deze stolpboerderij zagen, waren we direct verliefd. In januari 2019 kregen we de sleutel en in augustus hopen we de verbouwing te voltooien.

Waarom sprak deze woning jullie zo aan?
De ligging is een groot pluspunt: landelijk, maar nog wel in ons geliefde Amsterdam. De boerderij ligt nog net binnen de ring van de A10. Die loopt honderd meter vanaf ons huis, maar daar merken we niets van. De diepe achtertuin grenst aan het water, waar weidevogels en andere dieren hun habitat hebben. Onze boerderij wordt omringd door veel groen en in de enorm grote tuin kan Lies zich helemaal uitleven.

Wat maakt deze boerderij zo bijzonder?
Deze stolpboerderij is een rijksmonument, oorspronkelijk uit 1650 met een fundament van rond 1600. De boerderij is door de jaren heen uitgebreid, verbouwd en aangepast en alleen de authentieke haard heeft al die aanpassingen overleefd. Ons huis heeft heel lang als boerderij gefungeerd en is in de jaren `70 grootschalig gerenoveerd. Het pand is bewust hoger gelegen, omdat er in de afgelopen eeuwen veel overstromingen waren in de regio.

In welke staat was het huis?
De boerderij was in goede staat, maar gedateerd op elk gebied. Vooral als het gaat om isolatie. De stookkosten zijn gemiddeld €600 per maand, dus daar valt veel winst te behalen.

Wat hebben jullie gedaan om de boerderij duurzamer te maken en met welk doel?
We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken, binnen de redelijkheid van haalbaarheid en budget. We financieren dit door middel van een hypotheek en eigen middelen en maken, waar mogelijk, gebruik van beschikbare subsidies. De begroting van de verbouwing van ons monument is voor ons erg belangrijk. Je bent altijd meer kwijt dan begroot. Wij raden iedereen aan een berekening te laten maken door een onafhankelijke calculator. Vervolgens kun je, met dat in je achterhoofd, offertes opvragen bij aannemers.

De stolpboerderij heeft een woonoppervlak van 300m². We hebben in januari 2019 onze intrek genomen in het voorhuis. De rest van de boerderij wordt nu verbouwd. Alle tussenmuren zijn verwijderd, zodat er één mooie ruimte is ontstaan. Vanaf de begane grond kijk je helemaal naar de nok van de houten kap. Vanaf januari 2020 gaan we aan de achterkant wonen en wordt het voorhuis verhuurd.

We zijn begonnen met de isolatie rondom: de vloer, gevel en het dak. Voor de muren wordt leem gebruikt. Dit is een oude techniek die nog steeds goed toepasbaar is Bovendien heeft leem een hoge isolatiewaarde. We werken voor het merendeel met nieuwe materialen, met enkele oude elementen. Zo hebben we ‘oude’ deuren via via op de kop getikt. En we hebben een oud koperen bad gekocht in Frankrijk. Dat moet helemaal opgeknapt en gepoetst worden.

Wat staat er nog in de planning?
We zijn momenteel bezig met het aanbrengen van wand- en vloerverwarming op de isolatielagen. We gaan op een efficiënte manier verwarmen door gebruik te maken van lage temperatuur vloer- en wandverwarming, met een centrale warmte-terug-win-installatie (WTW). De energie die we hiervoor nodig hebben verkrijgen we op een zo duurzaam mogelijke manier door middel van een warmtepomp en zonnepanelen.

Tegelijkertijd komt ook de rest van de verbouwing, zoals de keuken, badkamer en slaapkamer. De verbouwing valt ons erg mee. De enige tegenslag tot op heden is de kapotte riolering. Die troffen we aan onder de fundering, toen we daar gingen kijken voor isolatiemogelijkheden. We zijn blij dat we er hierdoor bij toeval achter kwamen, dus wat ons betreft is dat toch een geluk bij een ongeluk.

Waar liepen jullie tegenaan?
We vonden het eigenlijk de grootste uitdaging om de juiste informatie en de juiste mensen te vinden, binnen een normale tijd en tegen een normaal budget. De bouwbranche staat ontzettend onder druk. Samen begeleiden we deze verbouwing. Willem is ondernemer en heeft veel te maken met duurzaamheid vanuit zijn bedrijf. Hij ontfermt zich over materialen, technieken, inhoud en toepassingen. Lies zorgt voor de begroting en de planning. Zo houden we elkaar in balans. Verschillende vakmensen en experts voeren de werkzaamheden uit.

Zijn jullie doelen behaald?
We komen steeds dichterbij. Of onze doelen zijn behaald horen jullie in augustus, de oorspronkelijke deadline van onze duurzame verbouwing. We proberen zoveel mogelijk te genieten van het proces van de verbouwing, want voor je het weet is het alweer klaar!

Gepubliceerd op
10 juni 2020

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder