• The Netherlands
  • Overig

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Musea en Podia

Halverwege 2021 zijn twee nieuwe panden toegevoegd op aan de Groene Menukaart: musea en podia. Duurzame koplopers uit de culturele sector delen hun kennis en ervaring zodat de rest in hun voetsporen kan treden. De menukaarten zijn ontwikkeld in samenwerking met culturele instellingen, waaronder de Melkweg en Singer Laren, en met steun van de Provincie Noord-Holland, Metropool Regio Amsterdam en De Groene Grachten.

In juni lanceerden we deze nieuwe menukaarten met een talkshow vanuit de Philharmonie in Haarlem. Kijk deze feestelijke én inhoudelijke talkshow nog eens terug!

Groningen

Sinds dit jaar kunnen ook Groningers gebruikmaken van de Groene Menukaart, en wel met twee eigen nieuwe panden de krimpen woonhuizen en de oldambsterboerderijen.

De Groene Menukaart viel in de prijzen

Met een Lovie Award én een People’s Lovie Award was het dubbel feest voor de Groene Menukaart. De website werd in de categorie “Best website Charitable Organisation” door de vakjury uitgeroepen tot winnaar. Ook het publiek liet zich horen voor de Groene Menukaart, want de website won ook de “People’s Lovie Award” publieksprijs. Lees hier meer over deze awards

De multifunctionele database achter de Groene Menukaart wordt verder benut

De database achter de Groene Menukaart, de Zelfscan Duurzaam Monument (i.s.m. het Nationaal Restauratiefonds) en de Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke Kwaliteit (i.s.m. MOOI Noord-Holland) wordt sinds afgelopen najaar ook gebruikt voor de Adviestool Duurzame Monumenten. In deze multifunctionele database staat alle informatie die nodig is voor het verduurzamen van historische panden. Van duurzame maatregelen tot financieringen en regelgevingen, alles is hierin te vinden. De nieuwe adviestool maakt het mogelijk voor duurzaamheidsadviseurs om uit deze nagenoeg onuitputtelijke bron van informatie in een rap tempo een maatwerkadvies op te stellen. In deze adviezen wordt de algemene informatie uit de database gebruikt door experts die ze kunnen toepassen op elk type pand. Kortom, een belangrijke ontwikkeling voor het opschalen van duurzaamheid!

Een succesvol eerste jaar voor de Zelfscan

Op de valreep van 2020 introduceerden we de Zelfscan Duurzaam Monument samen met het Nationaal Restauratiefonds. Hierin kunnen bewoners en eigenaars van monumentale woonhuizen zelf hun woning scannen voor duurzame mogelijkheden. In dit eerste jaar hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met deze Zelfscan. Neem zelf ook een kijkje!

Ook voor 2022 hebben we grootse plannen voor dit platform. Houd de ontwikkelingen dus in de gaten!

 

Published on
23 December 2021

All news items

Other news

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Continue reading

Central Heat Pump becomes the standard

If your central heating boiler fails, it is often our reflex to replace it with a similar model. From 2026, if it is up to the Dutch Government, that will be a thing of the past. Hybrid heat pumps will then become the standard for heating homes. When replacing your central heating system, you will have to switch to a more sustainable alternative. In many cases this is a hybrid heat pump, but alternatives such as the fully electric heat pump or a connection to a heat network are also possible.

Continue reading

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Continue reading