Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal.
Het duurzaam verbeteren van onze woningvoorraad en zo het verlagen van het energieverbruik is een essentieel onderdeel van de mondiale inspanningen om opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te houden. De Covid-19 crisis heeft bovendien het belang van weerbare socio-economische systemen en gezond leven onderstreept. Dit kan niet los worden gezien van de gebouwde omgeving waarin we leven, spelen en werken. Het renoveren van gebouwen is om die reden door de Europese Commissie aangewezen als een essentiële maatregel voor het behalen van de Europese en mondiale doelstellingen.
De totale woningvoorraad bestaat voor 10% tot 30% uit vooroorlogse gebouwen. Deze gebouwen verduurzamen is complex en vraagt om nauwe afstemming tussen behoud en verduurzaming. Dit maakt het voor de eigenaren extra uitdagend om hun pand duurzaam te verbeteren. Om die reden is De Groene Menukaart eerder in Nederland ontwikkeld als kennis- en inspiratieplatform om eigenaren van historische panden op weg te helpen met verduurzaming. De Groene Menukaart biedt informatie over technische mogelijkheden, actuele subsidies en regelgeving op één centrale plek. Met de internationalisering helpen we nu ook eigenaren in Slovenië en Portugal. Zo bundelen we kennis, ervaring en middelen om de historische gebouwde omgeving duurzaam te verbeteren.
Over de samenwerking
Dit project is een samenwerking tussen E-Zavod, Institute for Comprehensive Development Solutions (Slovenia), CENSE, FCT-NOVA University of Lisbon (Portugal) en De Groene Grachten. In drie landen met elk een eigen context en behoeften, maar de partners zijn verenigd in hun wens om kennis over duurzame erfgoed renovaties te verzamelen en op begrijpelijke wijze te ontsluiten voor woningeigenaren. Het project is geselecteerd als een van de ‘European Extraordinary Post Covid-19 Regeneration Projects’ en krijgt co-financiering van EIT Climate-KIC.